Skip to main content
Welke whirlpool of jacuzzi voor je privé spa?

Welke whirlpool of jacuzzi voor je privé spa?

De inrichting van een privé spa of sauna

Als je een eigen privé spa wilt starten moet die er natuurlijk fantastisch uitzien. Een mooie inrichting voor je privé spa is zeker erg belangrijk. Hoe mooi is het als je gasten even stil worden of "WOW" uitroepen als ze de wellnessruimte voor de eerste keer zien. Maar er is iets dat eigenlijk nog belangrijker is. En dat is de hygiëne. Als een mooie ruimte schoon is en goed onderhouden wordt dan zullen je klanten graag terugkomen en goede reclame voor je privé spa maken. Een heel belangrijk onderdeel van je privé spa inrichting is de whirlpool of jacuzzi. Juist bij deze apparaten is de hygiëne van uiterst belang. Het hoe en waarom zal ik je in deze blog verder uitleggen. Zo zal ik tips en uitleg geven over de verschillende soorten bubbelbaden die geschikt zijn voor professionele toepassingen in een privé spa, saunacentrum, hotel of B&B met wellness.

Welke whirlpools zijn er?

jacuzzi privé spa

 

Je kunt whirlpools grofweg indelen in 2 categoriën:

 1. baden die je per gebruik vult en weer laat leeglopen
 2. baden waar het water voor langere tijd in blijft

Categorie 1

De eerste categorie whirlpools kennen de meeste mensen wel van de baden die thuis toegepast worden in badkamers. Ze zijn er in allerlei vormen en afmetingen. Meestal zijn ze geschikt voor gebruik door 1 of 2 personen. Ze worden gevuld met warm kraanwater en hebben een systeem ingebouwd met luchtjets voor bubbels en/of waterjets voor massage. De luchtjets zorgen voor ontspanning van het hele lichaam. Vanaf de bodem wordt de (verwarmde) lucht door kleine gaatjes of norzels het bad ingeblazen. Dit zorgt ervoor dat het water gaat bubbelen. Het systeem werkt alleen als het bad gevuld is met water. Daar zorgt een ingebouwde levelsensor voor. Deze sensor zorgt er ook voor dat, als het bad is leegeglopen, de luchtleidingen worden drooggeblazen. Tijdens het gebruik kunnen er namenlijk wat druppels water in zijn gelopen. Door dit droogblazen is de groei van bacteriën uitgesloten. Als het bad weer leeg is kun je het bad aan de binnenzijde reinigen met een sopje en een doek. Daarna is het weer schoon en veilig te gebruiken door de volgende gasten.

Wanneer het bad is voorzien van waterjets, al dan niet in combinatie met luchtjets, dan zorgt een ingebouwde pomp ervoor dat het warme badwater wordt rondgepompt. Onder druk wordt het water via de waterjets het bad ingestuwd. De waterjets masseren het lichaam en spieren op de specifieke plekken van het lichaam. Ze zijn meestal in de wanden van het bad ingebouwd. In sommige gevallen kun je de waterjets richten of dichtdraaien om zo een andere massage te krijgen.

Doordat het badwater wordt rondgepompt gaat ook alles dat in het badwater terecht komt door de leidingen;

 • huidvet
 • huidschilfers
 • shampoo
 • geuroliën
 • haargel/make-up/deodorant
 • maar ook lichaamssappen

Dit alles zal zich gaan hechten aan de binnenzijde van de leidingen van de waterjets. Dat gebeurt al direct na het allereerste gebruik. Eigenlijk moet het bad elke keer dat het gebruikt is met een speciale whirlpoolreiniger behandelt worden. Dat gaat als volgt: het gebruikte badwater laat je weglopen. Vervolgens vul je het bad met schoon water en de juiste hoeveelheid whirlpoolcleaner. Zet een aantal minuten de waterpomp aan zodat het water met de reiniginsvloeistof in de leidingen terecht komt. Schakel het systeem weer uit en laat het water een half uurtje staan zodat het middel kan inwerken. Zet vervolgens de waterjets weer enkele minuten aan. Daarna zijn de leidingen gereinigd en kun je het badwater laten weglopen. Maak het bad aan de binnenzijde schoon met een natte doek en het bad is weer klaar voor gebruik door de volgende gasten.  Dit reinigen kost je veel tijd, reinigingsmiddel en verspilt veel water. Maar doe je dit niet dan zit de volgende gast in water dat direct in contact komt met de vervuilingen van de vorige gasten. Ook uit hygiënisch oogpunt is dit volstrekt onwenselijk.

Kortom: Voor het professioneel gebruik van een standaard whirlpoolbad is alleen een bad met luchtjets geschikt en een bad met waterjets eigenlijk ongeschikt. Toch zie je ze wel regelmatig in hotelkamers of in vakantiewoningen. Hebben die dan andere systemen? Nee hoor, het zijn dezelfde systemen. Alleen zullen ze, of heel regelmatig het bad moeten schoonhouden, of ze krijgen vroeg of laat problemen met de baden. Aangekoekt vuil in leidingen kan heel lang onzichtbaar blijven, maar als er genoeg is aangekoekt kan het voorkomen dat alles in één keer loslaat en het badwater vervuild wordt met vieze grijze en witte vlokken. Je kunt je vast wel voorstellen wat jouw gasten dan zullen denken.

Categorie 2

 whirlpoolbad privé spa

Dan zijn er baden waar het water in blijft staan. In de volksmond worden ze vaak Jacuzzi's genoemd. Maar jacuzzi is eigenlijk een merknaam van de uitvinder.  Andere veel gebruikte namen zijn bubbelbad, spabad, buitenspa, hottub en ze worden ook whirlpool genoemd. Best wel verwarrend soms.

Zoals ik al aangaf kan in deze baden het water voor langere tijd blijven staan. Het water wordt verwarm door een elektrische heater of verwarmingselement. Het water stroomt door dit element en zodra de watertemperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur zal het verwarmingselement inschakelen en het water verwarmen totdat de gewenste temperatuur is bereikt. Het water wordt rondgepompt door één of twee krachteige pompen. Via de waterjets wordt het water weer onder kracht het bad ingestuwd. Dit zorgt voor een ontspannende massage. Deze massage is veel krachtiger dan bij de whirlpools uit categorie 1. Ook in dit water komen allerlei vervuilingen voor tijdens het gebruik. Daarom zijn deze baden voorzien van filters. Meestal zijn deze van speciaal papier gemaakt. De filters houden grotere vervuilingen tegen zoals huidschilfers, haren, inscten, bladeren, etc.... Vervuiling dat wel door de filters kan moet daarom met speciale chemicaliën voor waterbehandeling worden verwijdert. Eén van die middelen is chloor. Chloor breekt bacteriën en organische vervuilingen af. Dit dient met regelmaat aan het badwater te worden toegevoegd. Hoeveel en hoe vaak is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, de vervuilingsgraad en de hoeveelheid badwater. Dit kan met speciale stripjes getest worden. Op professionele baden kan dit ook volledig geautomatisserd worden. Dat scheelt je tijd en zo weet je zeker dat de waterkwaliteit goed is. Dit testen en behandelen van het water is essentieel voor de hygiëne van het badwater en de gezondheid van jouw gasten. Een slechte waterkwaliteit kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden:

 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Rode en branderige ogen
 • Benauwdheid
 • Legionella besmetting

De legionella bacterie kan ontstaan in warm en stilstaand water. Mensen die besmet raken kunnen ernstig ziek worden (veteranenziekte) of in het ergste geval komen te overlijden. In 1999 overleden 32 mensen aan de gevolgen van een legionella besmetting op een beurs. De bron was water waarmee een bubbelbad was gevuld op de West Friese Flora. Nog eens ruim 200 mensen werden ernstig ziek. Het is dus van het allegrootste belang dat u zorgt voor een goede waterkwaliteit. U bent wettelijk verplicht de waterkwaliteit te controleren en op orde te houden. Dit is geregeld in de wet Whvbz. Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

Maar daarmee bent u er nog niet. De meeste jacuzzi's zijn alleen geschikt voor particulier-/thuis gebruik. De standaardfilters zijn ongeschikt voor baden die dagelijks veelvuldig gebruikt worden of voor commercieel gebruik. Het bad dient aangepast te worden en te worden uitgevoerd met een "stand alone" filter. Een zandfilter of glasfilter wordt buiten het bad geplaatst. Het gefilterde water gaat via een retourleiding terug het bad in of wordt eerst naar een buffervat geleid. Dit systeem kan alleen op kwalitatief goede baden worden toegepast en dient door een specialist te worden geïnstalleerd. Wat kost een spabad met dit systeem? De prijzen liggen gemiddeld tussen de 15.000 en 25.000 euro. Maar dit is een investering die zichzelf terugbetaald.

Veel startende privé's spa eigenaren kiezen uit kostenoverweging en onwetendheid vaak voor een relatief goedkope particuliere jacuzzi. In eerste instantie lijkt dit een goede investering, maar zoals je al eerder hebt kunnen lezen is hygiëne en de gezondheid van jouw gasten je allergrootste prioriteit. Naast dat je het volgens de Whvbz verplicht bent om hiervoor te zorgen, wil je toch zelf ook graag dat al je gasten in vers, schoon en helder badwater kunnen ontspannen? Het kan ook zijn dat je controle krijgt door de overheid. Als dan blijkt dat je badwater niet op orde is dan kun je hoge boetes verwachten of bij herhaling zelfs sluiting van je bedrijf. Dat kost veel meer geld dan wat je denkt te besparen met een goedkoop bad.

Stel je je eens voor dat een verliefd stelletje intiem is geweest in het bad en de volgende gasten geconfronteerd worden met de drijvende restanten daarvan....Daar wil je toch niet aan denken?! Of ga je dit zelf, na elk gebruik van je gasten, met een schepnetje uit het water vissen. Vergis je niet, dit komt vaker voor dan je denkt. Ook daarom is een professioneel bad met het juiste filtersysteem een goed idee.

Maar er zijn nog meer voordelen voor de investering in een kwalitatief goede en professionele jacuzzi.

 1. Lagere energiekosten. Een goede jacuzzi is aan de binnenzijde voorzien van een dikke laag isolatieschuim. Alles, behalve het compartiment met de pompen en techniek, is volledig ingeschuimd. Dit kan op jaarbasis honderden tot soms wel duizend euro stroomverbruik besparen ten opzicht van goedkope en veelal in China geproduceerde baden.
 2. Lager geluidsniveau. Hoogwaardige pompen zijn veel stiller dan goedkope pompen. Samen met een goede isolatie zorgt dit voor een aanzienlijk lager geluid tijdens het bubbelen. In binnenruimtes is dit van extra belang omdat het geluid vaak weerkaatst tegen wanden, vloer en plafonds. Ik herinner mij een bezoek aan een hotel waar ik gebruik maate van een whirlpool. Na het inschakelen kwam een geluid, vergelijkbaar met dat van een opstijgende straaljager, uit het motorcompartiment. Dat is verre van rust en ontspanning.
 3. Langere levensuur, minder uitval, meer opbrengst. Een bad met goede onderdelen zal doorgaans langer meegaan. Daarnaast is het van belang dat onderdelen lang leverbaar blijven en snel leverbaar zijn. Als het bad het begeeft wil je graag dat het probleem snel en vakkundig wordt opgelost. Kies daarom voor een A-merk van een betrouwbare leverancier met een serviceafdeling in Nederland of de Benelux. Dat voorkomt dat je gasten moet teleurstellen en afbellen.

Whirlpoolbaden voor grote sauna's en hotels

Voor grotere spa & wellnesbedrijven en hotels waar veel gasten tegelijk gebruik maken van de whirlpools zijn er speciale baden met een overloopgoot. Vanuit de goot loopt het water naar een zand-/glasfilter waarna het in een buffervat terecht komt. Dit buffervat heeft dezelfde inhoud als de jacuzzi. Een levelsysteem zorgt ervoor dat er continu fris en schoon gefilterd water wordt toegevoegd aan badwater. Dit soort baden hebben veelal een hoge kostprijs ergens tussen de 50.000 en 100.000 euro per bad.  Voor een kleine ondernemer is dit te kostbaar en moeilijk rendabel te maken. Datzelfde geldt in het algemeen ook voor zwembaden. Er zijn uitzonderingen zoals de zogenaamde "plungepools".

Als laatste wil ik nog de houtgestookte baden noemen. Deze hottubs worden verwarmd met een houtvuur. Een kachel in het water zorgt voor opwarming. Deze baden zijn echter alleen voor buitengebruik bedoelt en het kost tijd en aandacht om deze baden op temperatuur te stoken. Voor een vakantiehuis of een B&B is dit wellicht een optie, maar voor een privé spa met veel wisselende daggasten is een houtgestookte hottub minder toepasbaar.

Welke jacuzzi is de beste? Ik help je graag bij de keuze van de juiste baden en leveranciers. Uit jarenlange ervaring weet ik welke partijen in Nederland betrouwbaar zijn en een goede service leveren. Ik geef onafhankelijk advies met als doel dat jouw privé spa een bloeiend bedrijf wordt en blijft. Van een mooi ontwerp tot een comfortabele en kwalitatief goed ingerichte spa wellnes.


Laatste wellness blog artikelen

19 juni 2023

Het Perfecte Interieur voor Jouw Prive Spa: Luxe, Stijl en Ontspanning

Een privé-spa is een oase van rust en ontspanning, waar je kunt ontsnappen aan de drukte va...
19 mei 2023

Een keukenontwerp op maat

Welkom bij mijn weblog! Vandaag wil ik graag de voordelen bespreken van het laten ontwerpen van j...
19 april 2023

Badkamerverlichting: Verlicht je Badkamer met Stijl en Functionaliteit

Badkamerverlichting speelt een essentiële rol in het creëren van een sfeervolle en functionele ru...